Kadiri Yolu

 

Ramazanın Manası

Ramazanın Manası


Ramazan kelimesinin manası hakkında çeşitli açıklama yapanlar oldu:

Bazıları, Ramazan Allahu Teâlâ'nın esma-i Hüsna'sından bir isimdir. Recep için şehrułlah [Allahu Teâlâ'nın ayı] dendiği gibi, Ramazan ayına da şehr-i Ramazan denir dediler.

Ca’fer-i Sadık, babasından (ra) bildirdiği hadis-i şerifte: “Siz Ramazan demeyiniz. Belki Allahu Teâlâ'nın, Kuran-ı kerimde şehr kelimesine bağlayarak buyurduğu gibi, siz de Şehr-i Ramazan deyiniz” buyruldu.

Asmai, Ebu Amr’ın; Ramazana, Ramazan denmesi, deve yavrularının bu ayda sıcaktan yanması sebebiyledir dediğini bildirmiştir. Bazıları da kızdırılmış tasa remeda’ denir dedi.

Bazıları da: Ramazana, Ramazan denmesi, Ramazanın günahları yok etmesi ve yakmasından ötürüdür ve Resulullah’dan (sav) böyle bildirildi dediler.

Bazıları, kum ve taşlarının güneşin sıcaklığında kızdığı gibi, ahiret işlerini düşünmek ve konuşmaktan da müminlerin kalplerinde tesir ve hararet meydana gelir dediler.

Halil, Ramazan, sonbaharda yağan yağmur manasına olan, rameda kelimesindendir, bu aya Ramazan denmesi bu ayın beden ve kalpleri günahlardan temizleyerek pak eylemesi sebebiyledir dedi. (Gunyetüt Talibin,  çelik yayınları)

Elmalılı Hamdi Yazır, “Ramaz” kelimesi güneşin sıcaklığının şiddetinden gayet kızmasıdır ki böyle pek kızgın yere “ramda” denir. “Ramazan” “ramda” mastarından “yanmak” manasına gelir. Yani kızgın yerde yalın ayak yürümekle yanmak demektir.

Bu aya “Ramazan” denmesinin bir sebebi; bu ayın günahları yaktığıdır.

Bu ayda açlık, susuzluk hararetinden ıstırap çekilir. Veyahut oruç hararetinden günahlar yakılır.

Kaynak: Gunyetüt Talibin , Abdülkadir Geylani


Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar

Nefs