Kadiri Yolu

 

İslami eğitim kişiye neler  kazandırır?

İslami eğitim kişiye
neler kazandırır? 

İslami İlim nasıl olmalıdır? 

Kişinin  yetişmesinde; ruhi eğitim, bedeni hazırlık, ahiret inancı, dünyevi sorun ve meseleler, sosyal ilişkiler, ferdin Rabbiyle arasındaki muamele ve O’nun rızasını kazanma gibi birçok konuda çok yönlü bir eğitim yapılmalıdır. Müslüman bir toplumda yaşadığımız ifade edilmektedir. Ülkemizde ne yazık ki, ölçülü ve dengeli bir ilmi eğitim fertler tarafından alınamamaktadır ki, sağlıklı islami eğitimde alınamamaktadır.  

İslami eğitim için; Ashabın, Hz. Resul(ﷺ)’den islamı öğrenme yolu nasıl idi ise bizimde aynı metotla örtüşecek bir yol izlememiz en uygun olanıdır: “İbni Abbas (Radıyallahu anh) ana metod Kur'an'ın koyduğu, üslup ise Sünnetin getirdiği yoldur.” Bu metotta kitap ve Sünnettir. Allah'ın Resûlü (ﷺ) ve O’nun ashabı'nın yaşadıkları ve üzerinde icma ettikleri yoldan alınan bilinçli bir eğitim olmalıdır. Bu Rabbani bir metottur. İnsan için her zaman en uygun olan eğitim vasıtası da budur. 


Seyyid Abdulkadir Geylani Kur’an  ve sünnet eksenli bir yapının oluşması dilin tutulması, ihlaslı olmak ve edep ile donanmayı dervişlerinden  hassasiyetle istemektedir.

Seyyid Abdulkadir Geylani oğluna vasiyette şu şekilde buyurmaktadır: “Sana Allah’tan korkmanı ve O’na taat üzere olmanı, dinimizin emir ve yasaklarına riayet etmeni ve hududunu gözetmeni vasiyet ederim.

Bizim bu yolumuz, Kitap ve Sünnet üzere bina edilmiştir. Kalbin selâmeti, el açıklığı, cömertlik, cefa ve ezaya katlanmak ve din kardeşlerinin kusurlarını affetmek üzere kurulmuştur. Derviş yâni Allah adamlarıyla beraber ol. Meşâyıha, tasavvuf büyüklerine hürmeti gözet! 

Din kardeşlerinle iyi geçin! Küçük ve büyüklere nasihat üzere ol. Dinden başka şey için kimseye düşmanlık etme! Kaderine razı ol; Allah Teâlâ ile kaderi ve takdiri hakkında tartışma. Aksi halde seni paramparça eder. Ondan gafil olma ki, selamete erdirsin. Onun dininde heva ve hevesinle karar verme. Aksi halde seni rezil eder. Sakın kendine güvenme; seni onunla  ya da ondan daha şerlisi ile iptila eder, imtihan eder.

Tasavvuf hâldir, söz değildir, söz ile de ele geçmez. Dervişlerden, Allah’tan başkasına ihtiyaç duymayan birisini görürsen, ona ilim ile değil, rıfk, yumuşaklık, güler yüz ve tatlı söz ile muamele eyle! Zira ilim onu ürkütür, rıfk, yumuşaklık ise çeker ve yaklaştırır.

İhlas, insanların görmesini hatıra getirmeyip, yaratanın daima gördüğünü unutmamaktır. Sebeplerde Allah’a dil uzatma. Her hâlde Allah’tan gelene razı ve sükûn üzere ol. Allah adamlarının huzurunda şu üç sıfat üzere bulun: Alçak gönüllülük, iyi geçinmek ve kötülüklerden arınmış bir kalp, Hakiki yaşamak, nefsini öldürmenle, nefsinin arzularını, haram ve zararlı isteklerini yerine getirmemenle olur.” Görüldüğü islami eğitim ümmetin fertlerini bu hale ulaşmaları için yetiştirir. İşte bunun da temeli kuran ve sünnetle atılır…

Alınacak dersler hakkında

Sözde değil, özde amel eden, islamı yaşayan bir nesil oluşturulmalıdır… Bunun için eğitimimizde Fıkha (4 mezhebin islam fıkhına yer verilmeli, Kur'an-ı Kerim tefsiri okutulmalı, (Ayet ayet konulu olarak işlenmeli) Hadisleri konulu olarak işlemeli, Akaid Ehli sünnet akaidini öğrenmeli, Evliyanın büyüklerinin ıstılahlarından haberdar olmalı ve Tasavvuf dersleri verilmeli, fenni ilimlerde kişinin meziyet ve becerilerine uygun yönlendirmeler yapılmalıdır. Fenni ilim sahasında çalışmakta rahmanın rızasını kazanma yollarından biridir. Verilecek ilk eğitim zeminin heva ve hevese kaymasına mani olmak bilinçli mümin olmanın zeminini sağlam atmak için bir temel görevi yerine getirmesidir. 

Tüm ilmi çalışmaların çarşamba günü başlayan her işin sonu hayırla biter buyuran Hz. Resul (sav) buyruğuyla ilk dersi çarşamba yapmaya başlamış olmak hem sünnete uymayı hem de her çalışmanın sonunun hayırla bitmesine sebep olacağına inanırız.  

İslami eğitim kişiye neler kazandırır:

Dilinize ve gönlünüze tevhid zikri “La İlahe İllallah” iyice yerleşir. Tevhid şuuru ile kardeşlik  bağları sağlamlaşır. Fitne ortamının şerrinden ve şer odaklarının oyunlarına kapılmaktan  kurtulmaya yardımcı olur. Hoşgörülü davranış üzere bulunma ve din yalnız Allah'ın oluncaya kadar ihlasla mücadele şuuruna kişinin ulaşmasına, Nefse ödün vermeden yaşamaya gayret sarf etmeye katkı sağlar, küçük cihad için kişi daha da dirençli hale gelir. Elle, dille ve kalple buğzun Allah’ın rızasına uygun olmasına yardımcı olur. 

Kişi, Esma ve sıfatları öğrenip uluhiyet ve rububiyeti kavramış olacaktır. İslam'ı anlama ve yaşama sürecinde alınan islami eğitim bizi ilk önce bize sistem kazandıracaktır. Bu sistem zorlandığınızda ve sıkıntılı anlarınızda, Allah Resulü'nün sünnetine sarılmayı bize kazandıracaktır; O’nun yaptığı gibi zorlu zamanlarda sabırla namaza durmak gibi peygamberi duruşu meleke edinmemizi sağlayacaktır. Her zaman Allaha tevekkülünüz artacaktır.  

Zekat vererek fakirlerin haklarını onlara ulaştırmanızı, sosyal adaletin sağlanmasına da katkıda bulunmanızı sağlayacaktır. İbadet ve taatte size şevk kazandıracaktır. İmanın ve İslam'ın size verdiği en güzel meyve olan ‘İhsan’ üzere olmayı kazanırsınız.  

İslami eğitim, Tasavvuf ile pekiştirilir ise, yerdeki bir çiçekten tutun, karıncaya varıncaya kadar tüm varlıklara adaletle, merhametle ve sevgi ile yaklaşım kazanmış olunur. Emri bil maruf nehyi anil münkerle toplumun ıslahına katkıda bulunabilmede, katkı sağlamış olacaktır.

İslami eğitim yeryüzünde hakimiyetin ancak iman ve salih amelden sonra bize verilebileceğini unutmamayı bize öğretecektir: 


وَعَدَ اللّٰهُ الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا مِنْكُمْ وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَيَسْتَخْلِفَنَّهُمْ فِي الْاَرْضِ كَمَا اسْتَخْلَفَ الَّذ۪ينَ مِنْ قَبْلِهِمْۖ وَلَيُمَكِّنَنَّ لَهُمْ د۪ينَهُمُ الَّذِي ارْتَضٰى لَهُمْ وَلَيُبَدِّلَنَّهُمْ مِنْ بَعْدِ خَوْفِهِمْ اَمْنًاۜ يَعْبُدُونَن۪ي لَا يُشْرِكُونَ ب۪ي شَيْـًٔاۜ وَمَنْ كَفَرَ بَعْدَ ذٰلِكَ فَاُو۬لٰٓئِكَ هُمُ الْفَاسِقُونَ


Allah, içinizden, iman edip de salih ameller işleyenlere, kendilerinden önce geçenleri egemen kıldığı gibi onları da yeryüzünde mutlaka egemen kılacağına, onlar için hoşnut ve razı olduğu dinlerini iyice yerleştireceğine, yaşadıkları korkularının ardından kendilerini mutlaka emniyete kavuşturacağına dair vaadde bulunmuştur. Onlar bana kulluk eder ve bana hiçbir şeyi ortak koşmazlar. Artık bundan sonra kimler inkâr ederse, işte onlar fasıkların ta kendileridir.” Nur- 55

İslami eğitim, ümmeti Muhammedin halleri ve durumlarıyla ilgili bilgilerle ulaşmak bize hassassiyet kazandıracaktır. Onlarla iletişim kurulup tanışılmasına, ümmet bilincinin tavan yapmasına katkıda bulunacaktır. Irkçılık, kavmiyetçilik, milliyetçilik veya partizanlık gibi insanları farklı yolları bölen şeytanın oyunları karşısında sağlıklı bir duruş sergilenmesine vesile olacaktır. Hurafeler ve batıl inançlar, büyü gibi şeytanın silahlarının neler olduğunu görmemizi ve bunlara karşı meşru yollarla neler yapılması gerektiğini bize kazandıracaktır. 

Eleştiriyi yapıcı yapan, İslamın meşru gördüğü çizgide insanlara pratik çözümler sunan, sadece ağızlarıyla konuşan değil Kur'an'la sünnetle ve büyüklerin izledikleri yolla bu sorunlara çözümler sunmayı kazandıracaktır. Ülkemizde ve bilcümle İslam diyarlarında yapılmakta olan yıkıcı faaliyet ve akımlara karşı uyanık olmayı ve bu çalışmalar karşısında neler yapılması gerektiğinin öğrenilmesine ve tedbirler alınmasına vesile olacaktır…

Kadının istismar edilmekten kurtaracak yegane yol islami eğitimdir. Kadın dinine bağlı, kültürlü, görevlerini yerine getiren bir anne olma ve makul işlerde çalışmalarını sağlayacak bilgi ve donanıma ulaştırılması sağlanır. Onların islami eğitimle ve edep ile süslemeleri için özen gösterilirse, bu toplumda rezilliklerden kızlarımız kurtulur istismar edilmeleri engellenmiş olur. Kızlarımız karma eğitimle iffetlerinin yırtılması sağlanmış ve toplumumuz için nadide bir çiçek oldukları unutturulmuştur.  Kadın erkek eşitliği ile kadın kadınlık vasfından uzaklaşması sağlanacak yeni bir zemine itilmiştir. Bu zeminin çürüklüğü genç kızlarımıza anlatılması ile bilinçlenmeleri sağlanmış olacaktır. 

Özetlenecek olursa 

İslam’ın her ferdi, hem ailevi açıdan, hem de ferdi olarak, Ruh ve beden sağlığı, ahlakının güzelleşmesi, dini bütün, iş hukukuna uygun davranan, bir yapıya islami eğitimle ancak ulaşabilir. Bunun için İslami eğitimde değişmeyen kadim yapı Kur’an ve sünnet eksenli bir sistem esnetilmeden uygulanmalıdır. 

Fenni ilimler, Mesleki, sanatsal yönelişler fertlerin meziyetlerine göre şekillendirilmeli, inançlı Mühendisler, öğretmenler, doktorların yetişmesinin temelinde islam eğitimi olmalıdır. Allah korkusu ve Onun rızasını kazanma kişide yerleşmiş olmalıdır ki, hayırlı insanlar çoğalsın.

Velhamdülillahi Rabbil alemin… El Fatiha

Not: Bu çalışmayı çeşitli islami eserlerden istifade ederek hazırladım. Dergahımızın ihvanı için ders teksiri olarak çıkartılmıştır....


Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar

Nefs