Kadiri Yolu

 

Hainlik ve İhanet Üzere Olanlar

Bir insan sana namusunu, ırzını emanet ediyor fakat sen ona bu hususta ihanet ediyorsun. Malını sana emanet ediyor, sana emanet edilen mala ihanet ediyorsun. Sıkıntı sorunları aşmada seni güvenilir görüyorlar, selâmete ulaşıp kurtunulması hususunda sana emanet veriliyor, sen milletin parasını kendi üzerinize geçiriyorsun, sen yine ihanete devam ediyorsun. Sırrını sana veriyor, sen bunu yabancılara açıyor ve bu sırrı ortalığa döküyorsun. Bir iş veriliyor, o işte bile ihanet üzerine bulunuyorsun. 

Genel anlamda bir görev veriliyor, bunda ifrata kaçıyorsun. Millet ve devlet malının çalınmasında sınır tanımıyor çarçur edip hizmet deyip heykel dikip milyonları sanat adına hiç edip sana emanet edilene hıyanet ediyorsun. Millete ve devlete ait bir malı ister bir toplu iğne veya kağıt parçası da olsa kendi şahsı için kullanamazsın devletin imkanlarından yararlanıp devlete olan borçları hünermiş gibi ödemeyip devlete zarar vermeye çalışıyorsun bu vatana hıyanettir. Kaçak elektrik kullanıp elektrik kurumlarının elemanları dövmek, elektrik faturalarını ödememekte hıyanettir. 

Burada sayılanlar hafif kalmakta devletin sırlarını dışarıya gizli bilgi olarak geçen, kendi ülkesinin sırlarını yabancılara satan, ülkesine müdahale edilmesini isteyen ve bundan nemalanmak ve kirli çıkar ilişkilerinde bulunup ülkenin askerine, polisine kurşun sıkanlarla birlik olup ülkesinin bekasına ihanet eden niceleri bu memlekette, bu memleketin ekmeğini tüm hainliklerine rağmen yemeye devam etmektedirler.

Hiyanetin iki türlü anlamı vardır.

Özel manada hiyanet: Başkalarının sana emanet ettiği şeyde, senin ona ihanet etmendir. Çünkü o seni güvenilir kabul etmiştir.

Genel anlamda hiyanet: Bu da Allah (c.c.)'ın seni yaratmış olduğu gayeye ihanet etmendir.

Allah Celle celalühü şöyle buyurmaktadır Eğer bir topluluğun anlaşmaya hıyanet etmesinden korkarsan, sen de onlara karşı anlaşmayı bozarak aynı şekilde davran. Doğrusu Allah hainleri sevmez. Enfal: 58

“Allah şüphesiz inananları savunur, çünkü hainleri ve nankörleri hiç sevmez.” Hac:58

“Ey iman edenler! Allah ve resulüne karşı hainlik etmeyin, size bırakılan emanetlere de bile bile hıyanet etmeyin.” Enfal:27

“İşte, verdikleri sözlerini bozmaları sebebiyledir ki onları lânetledik, kalplerini de kaskatı kıldık. Kelimeleri yerlerinden kaydırarak (tahrif edip) değiştiriyorlar. Akıllarından çıkarmamaları istenen şeylerden önemli bir kısmını da unuttular. (Ey Muhammed!) İçlerinden pek azı hariç, onların daima bir hainliğini görüyorsun. Yine de sen onları affet ve aldırış etme. Çünkü Allah, iyilik yapanları sever.” Maide 13

Rasûlüllah (a.s.) şöyle buyuruyorlar: «Kim, onlar arasında o göreve daha ehil bulunduğu halde bir toplum üzerine bir kimseyi vali tayin ederse -Allah nezdinde daha iyi olanı bıraktığı için- o kimse Allah'a, Rasûlü'ne ve İslâm cemaatine ihanet etmişlerdir.

Ebu Davud ve İmam Tirmizi'nin rivayetlerine göre Rasûlüllah (a.s.) şöyle buyurmuşlardır: Bir adam herhangi bir söz söyler ve sonra dönüp sağına veya soluna bakarsa, bilsin ki o söz bir emanettir.- (Tirmizi, Birr, 39.)

Sana emanet edilen devlet veya özel sözü bir başkasına açıklamak hıyanettir. Dikkat olunsun ki : “Meclisler (yani bir araya gelmeler) üç hal dışında emanettir. Haram olan bir kanı akıtmak (adam öldürmek), zina işlemek ve haksız yere başkasının malını almak.” (Hakim rivayet etmiştir. Suyuti sahih olduğunu işaret etmiştir.) İşte bu üçü emanet değildir. Bunların söylenmesi gerekir. 

Genel manasıyla emanet:

Allah (c.c.) şöyle buyurmaktadır: Gerçek şu ki, Biz emanetleri göklere, yere ve dağlara sunduk da onlar bunu yüklenmekten kaçındılar ve ondan korkuya kapıldılar, onu İnsan yüklendi. Çünkü o, çok zalim, çok cahildir.» (Ahzab:72)

“Ben cinleri de insanları da, yalnızca bana ibadet etsinler (tüm hükümlerimi uygulasınlar) diye yarattım.” (Zariyat:56)

Buradaki emanetten maksat, insanın yükümlü bulunduğu şeyleri yerine getirmesidir. İnsanın mükellefiyeti Allah'a ibadettir. İbadet kapsamı içerisine ise her emir konusunda Allah'a itaat etmektir. Allah'ın emirlerine herhangi bir şekilde karşı konulması ise hiyanettir. 

İnsan hainlik sıfatından ve ihanetten kurtulmadığın müddetçe, Ancak Allah'ın gazabına  uğrarsın…

Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar