Kadiri Yolu

Müridin Elbisesi Ve Süslenme


Edep ile süslenmiş ruhun, zahiride taşıyan beden de edep ile örtülmeli ve görüntüsü normal giyim kuşam üzere olmalıdır. Zahire haddinden fazla itina ve özen göstermek elbisede aşırıya kaçmak, normalin üzerinde bir harcama ve uğraş seyrü sulüktan kişinin kesilmesine sebep olabilir.

Seyyid Ahmed Er Rufai rahmetullahi aleyh elbisesini ütülenmiş sarığını düzgün sarmış bir sofiyi görünce ona şöyle demiştir evladım bu yaptığın hareket müritlik yolundan çıkmaktır.


İstikametten uzaklaşmak olarak değerlendirilen süslenme hususunda dikkatli olunmalıdır. Müridin şalvarının paçaları topuklarına ulaşmamalıdır. Üzerine almış olduğu elbise veya cübbe ise dar olmamalı aşırı bolda olmamalıdır. Mümkünse çok renkli elbiseler giyilmemeli, Cuma günü beyaz giyinmeye gayret sarf etmeli, onun dışında diğer günler beyaz tercih edilmemeli mavi, siyah, yeşil renkte elbiseler kullanılmaya çalışılmalıdır.


Mürid dünya işlerinde uğraş veren biri ise kullandığı elbise çalıştığı ortama göre şekil alır. Dünyevi menfaatler için gayret sarf eden mürid sekteye uğrayabilir. Birçok sorunla karşı karşıya kalması kaçınılmazdır. İbadet, zikir, taat ve ahiret hayatı etkilenerek problemler karşılaşacaktır. Bu durumlar mürid Allah yolunda geri kalma ve görevlerini yerine getirememe gibi hallerle karşılaşır.


Elbiselerin kirlendiği gibi kalplerde kirlenir. ilk önce elbiseni temizle akabinde hemen tevbe ve istiğfarla kalbinide temizleme gayretinde olmalısın. Önemli olan kişinin içi ve dışının bir olmasıdır. Kişinin elbisesini yamalı giyinmesi, üzerinde yırtık olarak giyilmesi sıkıntı değildir önemli olan elbisenin temiz olmasıdır. 


Süslü elbise kaçınmak nefsin tezkiyesi hususunda başarılı olmayı ortaya çıkarır. Nefsi bastırmak istiyorsak üzerimizde her daim yamalı veya sökük, yırtık olmalı çorabın sökük olması sizi gittiğiniz yerde utandırmalı bu sizin kibrinizi kırar. Bu sizin için bir güzelliktir. 


Hz Ali kerremallahu veche pazardan iki yeni gömlek alıp kölesine bunlardan bir tanesini verip kendine kalan gömleğin kollarını kesmiş ve kısaltmıştır. İmam Şibli rahmetullahi aleyh bir elbiseden hoşlandığı zaman elbiseyi fırına atar yakarmış. Ona niye böyle yapıyorsun bari tasadduk etseydiniz de sevap kazansaydınız denildiğinde “ Benim kalbim bununla meşgul oldu başkası daha beter olur” demiştir. 


Dünya sizden uzaklaşsın ama Hak’tan gafil olmaktan bu daha iyidir. Güzel elbiseler giyecek iseniz normal olanı tercih edin marka elbise derdine düşmeyiniz. Elbise ince olmamalı beden görülmemeli, örfe uygun giyinmek de sıkıntı yoktur. Ondada orta yolu bulmak gerekir. Elbisede  küfür alameti olacak işaretler, İngilizce veya bilinmeyen bir lisan ile yazılmış baskılanmış elbiseler giyilmemeli.  


Elbise helal yollarla kazanılan para ile alınmalıdır. Karışık renkli elbise giymeye mecbur kalındığı takdirde süslenme ve dikkat çekme niyeti olmalıdır. 


1 Yorumlar

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Yorum Gönder

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar