Kadiri Yolu

Şımarık Olanlar

 Şımarık Olanlar 


Muhakkak Allah, şımararak sevince kapılanları sevmez. (Kasas. Ayet: 76) Bu nass, Karun'un hikayesi esnasında geçmektedir. Allah (c.c.) şöyle buyuruyorlar: 


“Gerçek şu ki, Karun, Musa'nın kavminden idi. Ancak onlara karşı azgınlaştı. Biz ona öyle hazineler vermiştik ki, onun anahtarları, birlikte (taşımaya) davranan güçlü bir topluluğa ağır geliyordu. Hani kavmi ona demişti ki Şımarıp-sevinme, muhakkak Allah, şımararak sevince kapılanları sevmez.” (Kasas. Ayet: 76)


Bu ayet şunu göstermektedir, dünyaya dalanları, dünya ile şımarıp sevinenleri Allah (c.c.) sevmez. Nitekim bir başka âyet bunu teyit etmektedir:


“Yeryüzünde olan ve sizin nefislerinizde meydana gelen herhangi bir musibet yoktur ki, biz onu yaratmadan önce, bir kitapta (yazılmış) olmasın. Hiç şüphesiz ki bu, Allah'a göre çok kolaydır. Öyle ki, elinizden çıkana karşı üzüntü duymayın. Ve size Allah'ın verdikleri dolayısıyla sevinip-şımarmayasınız. Allah, her büyüklük taslayıp da böbürleneni sevmez. Ki, onlar, cimrilik ederler ve insanlara da cimriliği emreder (önerir) ler. Her kim yüz çevirirse, artık şüphesiz Allah, Ganiyy (hiç bir şeye muhtaç olmayan), Hamid (övülmeye layık olan) O'dur.” (Hadid. âyet: 22. 23. 24)


Ayetlerin öncesinden ve sonrasıyla birlikte tahlil edildiğinde  anlaşılmaktadır ki, dünyada şımararak sevinmenin sonucunda başkalarını beğenmeme, böbürlenme vardır. Bu da cimriliği doğurmaktadır. Nitekim Yüce Allah (c.c.) şöyle buyuruyor: 


“.... ve müşriklerden olmayın. (ki,) Kendi dinlerini fırkalara ayıran ve kendileri de parça parça olmuşlardır. Ki, her grup kendi elindekiyle övünüp-sevinç duymaktadır.» (Rum. Ayet: 57. 58.)


Dinde tefrika meydana getirmek, bunda ihtilafa düşmek, heva ve istekleri doğrultusunda her bir grubun kendilerini saptıracak bir imama (sapık lidere) uymaları, bunu da şımararak ve sevinerek yapmaları, hem de batıl olduğunu bilerek yapmaları küfürdür. Yukarıda mealini verdiğimiz Ayette geçen ve dinlerini fırkalara ayıran manasında Ferraku. .. kelimesi geçmektedir. Bir başka kıraate göre ise bu: -Fareku- diye okunmaktadır. Bu kıraate göre mana şöyle olmaktadır: «Dinlerini terk edip sonra da onu hizip hizip (gurup gurup) parçalayanlardan olmayınız. Ki bunlar, kendi hevâ ve istekleri doğrultusunda ellerindeki böylesi bir parçalanmaya pek memnundur, memnun oldukları kadar da şımarıktırlar.» İşte Allah (c.c.) bu tür bir şımarmayı reddeder. Böylelerini de sevmez, kendilerine buğzeder.


Ancak bir sevinç ve şımarma yeri vardır. Orada bunu yapmak caizdir. Allah nezdinde de bu sevimli bir durumdur. Bu da Allah tarafından kendilerine inen hidâyete mü'minlerin sevinmeleri ve bununla şımarmalarıdır. Üzerinde bulundukları hayırla sevinmeleri, Allah (c.c.)'ın kendilerine vermiş olduğu nimetle sevinmeleridir. Nitekim Allah (c.c.) buyuruyor:


“Ey insanlar, Rabbinizden size bir öğüt, sinelerde olan bir şifa ve mü'minler için de bir hidâyet ve rahmet geldi. De ki, Allah'ın bol ihsan ve fazlıyla, rahmetiyle, yalnız bunlarla sevinsinler. Bu, onların toplayıp yığmakta olduklarından daha hayırlıdır.” (Yunus, âyet: 57, 58.)


İşte bu tür bir sevinç caizdir. Güzeldir, hoştur. Çünkü bu, hak ve daim olan bir sevinçtir, bu: “Onların toplayıp yığmakta olduklarından daha hayırlıdır.” Şayet dünya ehli topladıklarıyla şımarıp sevinirlerse bu, pek doğru değildir. Çünkü hidayet nimeti çok daha büyüktür. Bununla sevinmek sevinçlerin en değerlisidir.


Allah'ın sevmediklerinden biride şımarıkların olduklarını gördük bu durumdan, kurtulabilmek için bu niteliklerin üzerimizden uzaklaştırılması gerekir. Allah Tealanın sevgisine layık kullardan olmamız için üzerimizden kötü vasıfları, nitelikleri hele bir üzerinden at, onları terk et, böyle yap ki, iyi nitelikleri taşıyabilirsin. 


Allah (c.c.)'dan dileğimiz bizi her daim doğru yolu üzerinde kılsın. Bizi doğru ve orta olan yola hidâyet etsin. Bizi cennetiyle rızıklandırsın. Bizi cehennem azabından korusun. Amin


Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar