Kadiri Yolu

Kurân Kelimesinin Anlamı



Kur'ân Kelimesinin Anlamı


Kur'ân kelimesinin kökü ve manası hakkında çeşitli görüşler ileri sürülmüştür. İslam alimleri arasında hemzeli veya hemzesiz olmak üzere iki görüş bulunmaktadır. İslam alimleri arasında en kuvvetli ve tercih edilen görüş şöyledir: 


Doğrusu o vahyolunanı kalbine yerleştirmek ve onu sana okutturmak Bize düşer. O hâlde, biz onu okuduğumuz zaman, onun okunuşuna uy.”  Açık ve net olarak “قرأ”  okumak manası daha ziyade ezberden okumak anlamında kullanılmakta, bu görüşe göre  Kur’an kelimesi “قرأ” kökünden gelmekte, masdar anlamından nakledilip, ismi meful anlamını taşıyan ve Hz. Peygamber (Sav)’e indirilen muciz kelamın ismidir.


 Kur'ân kelimesinin hemzesiz okunuşu, onu hafifletmek içindir, yoksa

onun hemzesiz olduğuna delalet etmez. Avrupalı müsteşriklerin Kur'an kelimesinin menşei hakkındaki görüşleri daha başkadır. Onlara göre, Kur'ânın türemiş olduğu "قرأ"nın Arapça olmadığını söylemektedirler.  Schwally, Welhausen ve Horovitz, Kur'ân kelimesinin süryânice veya ibrânice "Keryâni", "Kiryânî" lafızlarından türemiş olduğunu ileri sürmektedirler. Müslüman âlimler bu görüşe iltifat etmemişlerdir.


1 Yorumlar

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Yorum Gönder

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar