Kadiri Yolu

Şefkat ve merhamet Sevgi Yüklü Gönüllerde Olur.



 Şefkat ve merhamet Sevgi Yüklü Gönüllerde Olur. 


Sevgi ve şefkat hazinesinden nasibini alan çocuk gençlik döneminde daha sağlıklı bir yapıya sahip olur, dini inançlarına değer verir, onlara bağlanmayı öğrenir ve özümser. Allah sevgisi, peygamber sevgisi, akraba sevgisi, vatan sevgisi, bayrak sevgisi, Ümmet sevgisi daha küçük yaşlarda ailenin kendisine kazandırdığı güzelliklerden biridir. Maddi ve manevi bütün kutsal değerler gençlerimizin sahiplenmesi ile devam edecektir. Onlar en çok sevilmeye ve en çok korunmaya muhtaç olan en aziz gönül meyveleridir.


Unutmayalım ki bir zamanlar, kız çocuklarının diri diri toprağa gömüldüğü karanlık bir dünyadan İslam'ın yüce peygamberi aleyhissalatu vesselam'ın kızları koruyup gözetmesi ile bu zulüm sona ermiş, onların büyütülüp yetiştirilmesi için müjdeler vererek onların gelecek nesillerin yetiştirilmesinde değerli olduklarını ümmetine bildirmiştir. 


Çöl bedevilerinden birisi peygamber efendimizi çocukları öpüp koklarken görünce siz çocukları öpüyor musunuz? dedi. Peygamber efendimiz evet cevabını verdi. Onlar vallahi biz onları öpmeyiz dedikleri zaman Allah'ın resulü aleyhissalatu vesselam Allah sizin kalbinizden merhamet duygularını söküp almışsa ben ne yapabilirim buyurmuştur.


Bir savaş esnasında iki taraf arasında kalarak birkaç çocuğun öldüğü görmüştü peygamber efendimiz buna çok üzülmüştü. Neden bu kadar üzülüyorsunuz bunlar müşrik çocuklarıdır diyenlere peygamber aleyhissalatu vesselam bu çocuklar kafir çocukları da olsa sizden daha iyidir. Dikkat edin çocuk öldürmeyin katiyen çocuk öldürmeyin buyurmuştur.


Tarihin sayfalarına düşen bir olay da Hz Ömer döneminde gerçekleşmiştir. Bir beldeye vali tayin etmek için huzura çağrılmış kişi ile görüşme yapılmaktaydı o sırada içeriye küçük bir çocuk girmişti. Hz Ömer onu kucağına tutarak öpüp sevmeye başlayınca adam ey Emir bu oğlunuz mu diye sordu. Hz Ömer hayır babası şehit olmuş bir öksüz cevabını verdi.


Adam şaşkınlık içerisinde benim 3 çocuğum var daha hiçbirini öpmedim deyince, Hz Ömer radıyallahu anh katı kalpli babaya bakarak öyle ise kendi çocuklarına şefkat ve merhameti olmayanın halka da şefkat ve merhameti olmaz. Seni vali yapmaktan vazgeçiyorum dedi ve adamı huzurundan kovdu.


Bir gün peygamber efendimiz ashabıyla otururken yaşlı biri geldi, orada bulunanların bu yaşlıya yer açmakta ağır davrandıklarını gören efendimiz: “Bizim küçüklerimize acımayan ve büyüklerimize saygı duymayan bizden değildir.” Buyurdu. Ebu Davud edep hadis no 4943


Sevgi dolu gönüller çocuklara şefkat ve merhamet gösterir. Gönlünde sevgi olmayanın amellerinden ne şefkat ne de merhamet dökülür. Dil sadece kötülük için ve katılıkta kuru bir şekilde kalır. Gönülde sevgi olanın dili Allah zikriyle yaş olduğundan her şeye rahmet gözüyle bakar. Gençlerimizi eğer biz sevgi ve merhamet yüklü, şefkat yüklü yetiştirmezsek eskiyi her zaman arar oluruz. Hatırlamak lazım toplu taşımada yaşlı birisi olduğunda herkes kendisine yer vermek için ayağa kalkar saygı gösterirdi, şimdi millet oturduğu yeri kazanın olarak bilerek uyuyor numarası yapıp yolculuk yapmaya devam ediyor, bilmiyor ki o da yaşlandığında aynı muameleyle karşı karşıya kalacak. Gençlerimizi inanç değerlerimize örf ve anneannemize göre yetiştirmek için ebeveynlerin gayretli olması gerekir. Aile içerisindeki şiddetten ve huzursuzluklardan ancak sevgi dolu gönüller uzak kalır.


Allah'a emanet olun


Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar