Kadiri Yolu

 

Kadir Gecesinde İtikafta Olmak

Kadir gecesinin ihtişamı gönülleri kapladı, bu geceyi tekli günlerde aramaya ve ihya etmek için ortam hazırlamaya başladık. Peki bu gecenin diğer gecelerden farklı olan tarafı nedir? İnsanın 84 yıllık bir ömürde yapacağı hayra ve berekete kavuşmasına vesile olmasıdır. Kazancı çok olan bu geceye kavuşma olasılığı onu daha değerli kılmaktadır. Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır.


Allah Teala diyor ki:



“ Doğrusu biz onu (Kur’an’ı) kadir gecesinde indirdik. Peki sen zafer gecesinin ne olduğunu biliyor musun? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. O gece melekler ve Cebrail, Rablerinin izniyle bütün işleri düzenlemek üzere indiler. O gece şafağa kadar bereketliydi ." (Kadir: 1-5).

Mücahid, Kadir gecesinin 1000 aydan daha hayırlı olduğunu, yani o vakitte yapılan ameller, tutulan oruç ve kılınan yatsı namazının bin ayda yapılan ibadetlerden daha fazla hayırla ve mükâfatla dolu olduğunu söylemektedir.

Son on gecede kadir gecesine denk gelmek için Peygamber (ﷺ)'in itikafta kalması, bu geceyi itikâflı bir ortamda karşılamak istemesindendi.

İbni Receb el-Hanbeli (Allah ona rahmet etsin) dedi ki: “Gerçekten Peygamber (ﷺ), kadir gecesine kavuşmak için Ramazanın son on gününde itikaf yaptı. İtikaf yaparak kendisini çeşitli faaliyetlerden soyutlamak istiyordu. Yalnız kaldığınızda zikir ve duaya daha çok konsantre olursunuz. Ve o zamanlar gerçekten insanlardan uzak duruyordu."

“Peygamber (ﷺ)’in, vefat edinceye kadar Ramazan ayının son on gününde itikaf yapardı. O öldükten sonra hanımları itikaf yaptılar.” (Buhari no. 2026 ve Müslim no. 1172).

Ebu Hureyre'den şöyle dedi: “ Peygamber (ﷺ)'in Ramazan ayında on gün boyunca itikaf yapardı. Ancak vefat ettiği yıl yirmi gün itikaf yapmıştır ." (Buhari no. 2044)

İmam Ahmed, itikaf yapanların, ilim öğretmek veya Kur'an okumak amacıyla dahi olsa, başkalarıyla sosyalleşmelerinin, televizyon seyretmemelerinin, sosyal medyada dolaşmak için telefon ve elektronik cihazlar kullanmalarının tavsiye edilmemektedir.

İtikafta kalmanın iyi olan tarafı yalnız kalıp kendinizi birçok insandan soyutlayıp Allah'a ibadet etmek, zikir ve dua etmektir. İtikâf, ancak mescitte yapılır. Cuma namazını ve cemaati kaçırmamak için camilerde itikaf yapılıyor.

İbni Abbas'a, gündüzleri oruç tutan, geceleri de namaz kılan, sonra da cuma namazına veya cemaat namazına katılmayan birinin durumu soruldu. İbn Abbas, "Cehennemdedir" diye cevap verdi.

Peygamber (ﷺ)'in yaptığı gibi, özellikle Ramazan ayının, son on gününde, camide  itikaf yapmaya imkanı olanlara ne mutlu. İtikaf bin aydan hayırlı bir geceye kavuşmamızı kolaylaştırır, itikaf yapanların rabbim niyetlerini kabul buyursun inş.

Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar