Kadiri Yolu

 

Duanın Edebleri

Bismillahirrahmanirrahim

Dua nasıl Yapılmalıdır:

Duada ellerini kaldırmak ve Allah’u teâlâya hamd ve Resulüne salat ve selam getirerek, sonra dilediğini söylemek dua ederken göğe bakmamak, duayı bitirince ellerini yüzüne sürmek duanın edeplerindendir. Zira Resulullah (sav): “Allah’u Teâlâ’dan dilediğinizi ellerinizin içi ile isteğiniz” buyurmuştur.

Kuranı Kerim ile Allah’u Teala’ya sığınmak caizdir. Zira Allah’u Teala: “Kur’an okuyacağın vakit, o kovulmuş şeytandan Allah’a sığın.” Nahl suresi 98 ve “İnsanların Rabbine sığınırım” söyleyin buyuruyor ve Allah cc. kendisine sığınmayı emretmektedir.

Peygamberimiz (Sav) mübarek vücutlarında bir rahatsızlık olsa veya bir şeyden incinseler Üzerlerine muavvizeteyni  yani Felak ve Nas surelerini okuyup üflerdi. Peygamberimiz (Sav): ” Euzubillahil Kerim ve kelimatihittammati  min şerri ma halak.” deyip Allah’u Teâlâ’ya sığınırız derdi.

Bunun gibi Kuranı Kerim ile Allah’u Teala Hazretlerinin Esmaül hüsnası ile hasta olmuş ve nazar değmiş kimseleri okumak da caizdir. Zira Allah’u Teala Hazretleri Kuranı Kerim’de Şifa ayetlerini bildiriyor ve Kuranı Kerim’in müminler için şifa, rahmet ve bereket olduğunu beyan etmektedir.

“Biz Kur’an’dan öyle bir şey indiriyoruz ki, o müminler için bir şifa, bir rahmettir; zalimlerin ise sadece ziyanını arttırır.” İsra:82

Resulullah (Sav): ”Şifa ediniz, bazı seçkinleriniz Müminler üzerine okuyup üfleyiniz. Zira kaderi geçecek bir şey olsaydı ancak göz ve kötü Nazar geçerdi.” buyurdu. Peygamber Efendimiz (as) bu hadisi şerifleri Hz Hasan ve Hz Hüseyin (ra. anhüma) hakkında buyrulmuştur. El-Gunye, S:63

Velhasıl:

Şeyh Abdülkadir Geylani (ks) en büyük ibadetin çeşitlerinden bir tanesinin de dua ile Allah’a iltica olduğunu buyurmaktadır. Zira kulluğun alametlerindendir dua. Duada zillet, fakr ve ihtiyaç durumu arz edilir. Dua ancak Allah’u teâlâya yapılmalıdır. Bu sebeple Allah-u Teâlâ kendisine dua etmekten imtina edip kibirlenenleri cehenneme sokmakla tehdit etmiştir. Şöyle buyurmaktadır Allah azze ve celle:

“ Rabbiniz dedi ki; Bana dua edin size icabet edeyim. Kibre saparak bana kulluk etmekten geri duranlar aşağılanmış bir halde cehenneme gireceklerdir.” Mümin 60

 Şeyh Abdülkadir  Geylani duada edebe uyulması gerektiğini ve nasıl yapılması gerektiğini bu şekilde açıklamıştır.


Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar

Nefs