Kadiri Yolu

 

Müslüman olmanın üstünlüğü

İslam ümmetine mensup olmanın üstünlüğü 


İslam ümmetine mensup olmak Allah'ın elçisi Hz. Muhammed (Sav)'e intisap etmektir. Her ne kadar çağımızda İslam ümmetine olan bu mensubiyetin ve bağlılığın başka mensubiyet ve bağlılıklarla karıştırıldığı görülmektedir. 


İnsanlar soya, vatana yada bir partiye olan aşırı bağlılığı Müslümanların İslam ümmetine olan bağlılıklarını zayıflata bilmekte ve zihinlerinde bulanmasına sebebiyet vermektedir.


Müslüman olmanın üstünlüğü iyi anlaşılmalıdır. Ümmetin ve Resulullah'ın üstün kılınmış olmalarının sayılmakla bitmeyecek delilleri vardır. Akaid eserlerinde kişilerin amellerinin ve ümmetlerin birbirlerine olan üstünlüklerine dair konulara yer verilmesi ne yazık ki yaygındır. Asıl hedef Müslümanın islam olduktan sonra ümmetin içerisine dahil olması ve bu nimetin şerefini ümmet bilinci ile hissetmesidir.


Müslüman olmanın üstünlüğü hakkında ayetler


"Doğrusu tevhid dini olan Müslümanlık bir tek din olarak sizin dininizdir ve ben de rabbinizim artık bana kulluk edin" (Enbiya 92)


"Böylece sizi insanlara şahit ve örnek olmanız için tam ortada bulunan bir ümmet kıldık peygamber de size şahit ve örnektir" (Bakara 143)


Müslüman olmanın üstünlüğü hakkında birkaç hadis


"Hz peygamber Aleyhisselam şöyle buyurmuştur: “Bir müslüman vefat ettiğinde Allah onun ateşteki yerine bir Yahudi'yi ya da Hristiyan'a koyar" (Müslim Ebu Musa eşari ra.ahn)'dan rivayet etmiştir.


"İbni mace İbni Abbas (ra) rivayet etmiştir Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmuşlardır. “Biz ümmetlerin en sonra geleni ilk hesaba çekileniyiz. Ümmi Ümmet ve peygamberi nerede diye soracaklardır. Son ümmet olan biz orada ilk olacağız."


İmam Ahmet ve Tirmizi, Bureyde (ra)’dan şöyle rivayet etmişlerdir: Resulullah (Sav) şöyle buyurmuştur: “Cennetlikler yüz yirmi saf (grup) olacaktır. Bunlardan sekseni bu ümmetten kırkı diğer ümmetlerdendir"


Taberani, Evsat’ta Ebu said el-Hudri (radıyallahu anh)'dan şöyle rivayet etmiştir. Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdu ki: 


“Nefsim kudret elinde olan Allah'a yemin olsun ki devenin sahibine isyanı gibi Allah'a isyan edip cennete girmek istemeyenler dışında hepiniz cennete gireceksiniz. Bunun üzerine: “Ey Allah'ın resulü cennete girmeyi kim  reddeder ki?” diye soruldu. Hz. Peygamber (sav) bana itaat eden cennete bana asi olan da cehenneme girer buyurdu."


Bezzar Ebu Derda (ra)'dan şu şekilde rivayet etmiştir: "Ben sizin peygamberlerden olan nasibinizim, siz de benim ümmetlerden olan nasibimsiniz."


İmam Ahmet Bin Hanbel, Ammar Bin Yasir (ra)'den rivayet etmiştir. Resulullah buyuruyor ki: “Ümmetim yağmura benzer başının mı sonunun mu hayırlı olduğu bilinmez."


İmam Ahmed Bin Hanbel Ebu cumua (ra)'den rivâyet etmiştir. Resulullah (Sav) ile birlikte öğlen yemeği yiyorduk aramızda Ebu Ubeyde Bin Cerrah da bulunuyordu. Ebu Ubeyde ey Allah'ın resulü seninle birlikte Müslüman olup seninle birlikte Cihad ettik bizden daha Üstün olanlar var mıdır? diye sordu. Hz Peygamber (Sav) “Evet benden sonra gelecek bir topluluk vardır ki beni görmedikleri halde iman ederler buyurdu.” 


Burada küskünlük mutlak bir üstünlük değil görmeden iman etmek yönünden üstündür. Çünkü asabım Resulullah Aleyhisselam'ın görüp dinlemeleri ve ümmetin diğer fertlerine üstünlükleri tartışılmaz. 


"Allah’a çağıran, salih amel işleyen ve “Kuşkusuz ben müslümanlardanım” diyenden daha güzel sözlü kimdir?" (Fussilet 33)


Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar

Nefs