Kadiri Yolu

 

Sağ ve sol elle yapılması sünnet olan şeyler



Sağ ve Sol'la Yapılması Sünnet Olan Şeyler

Eşyayı sağ eliyle almak ve vermek, sağ eliyle yemek ve içmek ; Ömer İbnu Ebi Seleme (ra) anlatıyor: “Resulullah’ın (asm) terbiyesinde bir çocuktum. Yemekte elim, tabağın her tarafında dolaşıyordu. Resûlullah (asm) beni uyardı: ‘Evlat! Allah’ın ismini an, sağınla ye, önünden ye!’ Bundan sonra hep böyle yedim.” Buhari, Et’ime 2, 3; Muvatta, Sıfatu’n-Nebiyy, 32, (2, 934); Ebu Dâvud, Et’ime 20, (3777) ve musafaha etmek, abdest almaya, çorabını, ayakkabısını ve elbisesini giymeye sağ (taraftan) eliyle başlamak sünnettir. Mescitlere, camilere, tekkelere ve böyle mübarek yerlere ve evlere girerken sağ ayakla girmek sünnettir.

Sol el, istinca etmek, burnunun içini temizlemek, bütün necasetleri temizlemek, kirleri gidermek gibi aşağı olan şeylerde kullanmak içindir. Ancak o kimse için bu işleri sol el ile yapmakta zorluk ve meşakkat varsa, yahut çolak olup, veya sol eli kesilmiş bulunmasından ötürü zorluk durumu varsa, bu durumlarda bu gibi işleri sağ el ile yapmak caiz olur.

Tek ayakkabı ile yürümek edebe uygun değildir.

Seleme İbnü’l-Ekva’ (ra) anlatıyor: “Resûlullah’ın (sav) yanında bir adam sol eliyle yemek yemişti. Peygamber Efendimiz (sav): ‘Sağ elinle ye!’ buyurdu… Adam kibri dolayısıyla: ‘Yiyemiyorum!’ dedi. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz (sav): ‘Yiyemez ol! Onu böyle demeye kibri sevk etti!’ buyurdular. Bundan sonra adam elini ağzına kaldıramadı.”

İbnu Ömer (ra) anlatıyor: “Resûlullah (sav) buyurdular ki: “Sizden kimse sakın sol eliyle yiyip içmesin. Çünkü şeytan soluyla yer içer.”

Bir kimse kendinden yüksek bir kimse ile yürürken, onu namazda imam gibi düşünüp, yani onu soluna alarak, kendisi sağ tarafından gitmelidir. Yanındaki kıymet ve haysiyet bakımından kendisinden aşağı ise bu suretle o kimseyi sağ tarafına alarak, sol tarafından gitmelidir. Bazıları da, yürümekte müstehab olan, sol tarafı, tükürmek ve saire için boş bırakmak, azıcık sağ tarafından yürümelidir, dediler.

Kaynak: Gunyetüt Talibin Abdulkadir Geylani

Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar

Nefs