Kadiri Yolu

Resulullahın Hanımları


Resulullah'ın hanımlarından bahsetmek bir nebzede olsa yine Aleyhi Efdalü tahiyyat efendimizden bahsetmektir. Hz. Peygamber (Sav) hanımları müslüman hanımlar için birer örnektirler. Bu konu başlığı bu açıdan bakıldığında ayrı bir önem kazanmaktadır.


Resulullah’ın aile hayatı Müslümanlar için geçmişten geleceğe örnek olacak güzel misallerle doludur. Tüm ayrıntılarına varıncaya Resulullah'ın aile hayatını iyice öğrenmek lazımdır. Bizim için insanlık tarihinin en güzel insanları ve onların örnek hayatları üzerinde durmalı ve hayatımızı eşlerimizle birlikte onların öğretileri üzerine yaşanılacak bir aile hayatı kurmalıdır.


Resulullah'ın (Sav) aile hayatı ve eşleri ile ilgili rivayetler çokça bulunmaktadır. "Hz. Peygamber (a.s)'in çeşitli amaçlar sebebiyle dörtten fazla evlenmesinin helal kılınması, ümmetinden bir ayrıcalığı olduğu içindir. Allah Resulü (a.s)'nün nikahlandığı kadınların sayısı on üçtür. Bu hanımlarının dokuz tanesi kendisinden sonra vefat etmiş, ikisi de O'nun vefatından önce ölmüşlerdir. Resulullah (a.s)'in vefatından önce ölenlerin birisi Hz. Hatice (r.a), diğeri de fakirlerin annesi olarak anılan Zeyneb bint Huzeyme'dir."


Ayrıca Resulullah (a.s) iki hanımı ile de zifafa girmemiştir. Allah Resulü

(a.s)'nün hanımlarını özet olarak şu şekilde ele alabiliriz.

1- Hz. Hatice (r.a), Künyesi ise, Hatice bint Huveylid (r.a),

2- Sevde bin Zem'a. Resulullah (a.s) onunla peygamberliğinin onuncu

yılında, şevval ayında Hz. Hatice (r.a)'nin vefatından bir süre sonra evlenmiştir. Sevde bin Zem'a, amcasının oğlu olan Sekran bin Amr'la evliydi. Ve kocası ölmüştü.

3-Hz. Aişe (r.a). Künyesi, Aişe bint Ebi Bekr es-Sıddık. Resulullah (a.s) Hz.Aişe (r.a) ile peygamberliğinin onbirinci yılında, şevval ayında evlenmiştir. Hz. Aişe (r.a) O (a.s)'nun insanlar arasında en sevdiği insandi. Ve ümmet kadınlarının en fakihi ve kesinlikle en bilgilisi idi.

4- Hafsa bint Ömer bin Hattab, Kocası Huneys bin Huzafe Sehmi'yi Bedir Savaşı ile Uhud Savaşı arasında kaybetmişti. Allah Resulü (a.s) onunla hicretin üçüncü yılında evlenmiştir.

5- Zeynep binti Huzeyme. Beni Hilal bin Amir bin Sa'sa'a kabilesindendi.

Fakirlere karşı duyduğu merhamet ve şefkatinden ötürü fakirlerin anası diye isimlendirilirdi. Abdullah bin Cahş'ın nikahı altında idi. Abdullah bin Cahş Uhud'da şehid düşmüştü. Bunun üzerine Resulullah (a.s) kendisiyle hicretin dördüncü yılında evlendi. Hz. Zeynep, evlendikten iki, ya da üç ay sonra vefat etti.

6- Ümüm Seleme Hind bint Ebi Ümeyye. Ebu Seleme'nin nikahı altındaydı. Kocası, hicretin dördüncü yılında cemaziyelahir ayında vefat etmişti. Bunun üzerine Allah Resulü (a.s) onunla aynı yılın şevval ayında evlendi.

7- Zeynep bint Cahş bin Riyab beni Esed bin Huzeyme. Allah Resulü

(a.s)'nün halasının kızıydı. Hz. Peygamber (a.s)'in evlatlığı sayılan Zeyd bin Harise'nin nikahındaydı. Zeyd kendisini boşamıştı. Bunun üzerine Allah Teala Resulü (a.s)'ne hitab ederek: "Allah'ın nimet verdiği, senin de kendisine nimet ver(ip hürriyete kavuştur)duğun kimseye: "Eşini yanında tut, Allah'tan kork" diyordun. Fakat Allah'ın açığa vuracağı şeyi içinde gizliyordun, insanlardan çekiniyordun. Oysa, asıl çekinmene layık olan, Allah idi. Zeyd o kadından ilişiğini kesince, biz onu sana nikahladık ki, (bundan böyle) evlatlıkları, kadınlarıyla ilişkilerini kestikleri zaman o kadınla evlenmek konusunda müminlere bir güçlük olmasın. Allah'ın buyruğu (her zaman) yerine getirilmiştir." (Ahzab Suresi: 37) buyurdu. Hakkında ahzab suresinden evlatlık meselesini açıklığa kavuşturan ayetler inmiştir. Resulullah (a.s) onunla hicretin beşinci yılının zilkade ayında evlenmiştir.

8- Cuveyriye. Huza'a kabilesinin Mustalıkoğulları boyunun reisi olan Haris'in kızı idi ve Benî Mustalık esirleri arasında idi. Sabit bin Kays bin Şemmas'ın payına düşmüştü. Cüveyriye ile mükatebe akdi yaptı. Bunun üzerine Resulullah (a.s) mükatebesi için belirlenen meblağı ödedi ve hicretin altıncı yılının şaban ayında onunla evlendi.

9- Ümmü Habibe Ramle bint Ebi Süfyan. Ubeydullah bin Cahş'la evliydi.

Kocası ile birlikte Habeşistan'a hicret etti. Abdullah orada dinden çıktı,

hıristiyan oldu ve vefat etti. Ümmü Habibe ise dini ve hicreti üzerine sebat etti. Resulullah (a.s), Amr bin Ümeyye Damri'yi Necaşi'ye mektubu ile birlikte hicretin yedinci yılının muharrem ayında gönderdiğinde Necaşi Ümmü Habibe'yi Resulullah (a.s)'a nişanladı ve onu ona nikahlayarak Şurahbil bin Hasene ile Medine'ye gönderdi. 

10- Safiyye bint Huyey bin Ahtab. İsrailoğullarından bir yahudiydi ve

Hayber'de esir alınan kadınlar içinde bulunuyordu. Resulullah (a.s) onu kendisine safiyy olarak seçti, azat etti ve hicretin yedinci yılında Hayber'in Fethinden sonra onunla evlendi.

11- Harise bintü Meymune. Ümmü Fadl Lübabe bint Haris'in kız kardeşidir. Hicretin yedinci yılının zilkade ayında sahih kavle göre ihramdan çıktıktan sonra umretü'l-kazada onunla evlendi.


Bunlar, Resulullah (a.s)'ın evlendiği onbir hanımefendidir. Bunların ikisi Hz. Peygamber (a.s)'in sağlığında vefat etmiş ve O (a.s), geriye kalan dokuz hanımından önce ahirete gitmiştir.


Gerdeğe girmediği iki hanımı ise Beni Kilab'tan ve Beni Kinde'dendir.

Cariyelerine gelince, Resulullah (a.s)'ın iki cariyesinin olduğu bilinmektedir.

Bunlardan birisi, Maria Kibtiyye'dir. Onu kendisine Mukavkis hediye etmiştir. Miladi 27 ocak, Hicri, 28 (veya 29) şevvalinde ise Resulullah (a.s)'ın sağlığında, Medine'de henüz küçükken vefat etmiş olan oğlu İbrahim'i dünyaya getirmiştir.

İkinci cariyesi ise, Reyhane bint Zeyd Nadriyye veya Kuraziyye'dir. Kurayza esirlerindendir. Resulullah (a.s) onu kendisi için safiyy seçti. Şöyle de denilmiştir: Bilakis o, Allah Resulü (a.s)'nün hanımlarındandı, azad edip evlenmişti.


İbn Kayyım birinci görüşü yani cariyesi olduğunu tercih etmiştir. Ebu Ubeyde ise, cariyelere iki ilavede bulunmuştur. Savaş esirlerinden payına düşen Cemile ile Zeynep bint Cahş'ın kendilerine hibe ettiği bir cariye...


Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar

Nefs