Kadiri Yolu

 

İman Nedir

Bismillahirrahmanirrahim

İman nedir? İman tekmidir? Birden fazla İman var mıdır? İman eden kişilerin birbirlerine karşı üstünlükleri var mıdır? İmanın şartlarında neler vardır? Bu konuda hazırladığımız yazıyı beraber okuyalım…

İman Nedir?

İman dil ile Allah’ CC.’nun Resulü ile bize gönderdiği şeriat ile beyanı ikrar ederek, kalp ile de bunları tasdik etmektir.(Maturidiyye) Dil ile söylemek kalple bilmek ve azalar ile ameldir.(Eşariyye)

İman Kaç Çeşittir?:

İman tektir. Birden fazla iman olmaz. İnanmış olan iman ehlinin neye nasıl iman edeceği bellidir. Bu şekilde kişi iman etme vasfını kazanmış olur. İman etmiş olanlar arasında fazilet farklılıkları vardır.

İmanda Herkes Eşit Midir?:

İslamı bir inanç olarak seçmiş tüm insanlar Müslüman kimliğini kazanır ve iman ehli olurlar, hepsi imanda eşittir. Bu halde iken birbirlerine karşı üstünlükleri yoktur. Aralarında Fazilet ve üstünlük farkı ancak Allah’tan korkma haşyet, takva ve nefsine muhalefete yönelip sarılması gereken ilahi emirlere titizlik gösterir ise o diğerlerinden daha üstündür.

Resulullah sav Kuran’ın tebliğini yaparken aynı zamanda onun müfessiridir. Sadece ilahi emirleri tebliğ edip kenara çekilmemiştir. O ilahi emirlerin takipçisi, uygulayıcısı ve aynı zamanda da uygulatma makam olmuştur. Resulullah (sav)’in hüküm koyma yetkisine sahip olduğu bizzat vahiyle Allah Cc. Bildirmiştir. Bize efendimizden Hz. Muhammed (sav)’den ne gelmiş ise onu hak olarak bilir ve kabul eder hayatımıza alırız.

İman Edilmesi Gereken İman Esasları Nelerdir:

“Peygamber, Rabbin’den kendisine ne indirildiyse ona iman etti. Müminlerin de hepsi Allah’a, meleklerine, kitaplarına ve peygamberlerine iman ettiler. “Biz Allah’ın peygamberleri arasında ayırım yapmayız, duyduk ve itaat ettik. Ey Rabbimiz, bağışlamanı dileriz, dönüş ancak sanadır.” dediler.” Bakara:285

İman edilmesi gereken hususlar Allah’a inanmak, meleklerine, kitaplarına, Resullerine, son güne; ahiret gününe, Kadere, Hayrıyla şerriyle her anımızın o anlar içinde işlediğimiz hayır ve şerlerin miskal kadar da olsa başımıza ne gelecekse her şeyin Cenabı haktan olduğunu bilmektir. 

Biz bunlara iman ederiz. Allahu Tealanın peygamber arasında hiç bir diğerinden ayırt etmeyiz. Onların tamamını tasdik ederiz. Biz getirdikleri esaslar üzere tamamını tasdik ederiz. 

İmam Ehlinin Arasındaki Derece Farkı Var Mıdır?:

Bütün müminler amentü esaslarında eşittirler. Bilcümle iman ehli, imanın aslını tasdik eder, fakat aralarında derece farkı dediğimiz üstünlük vesile olacak olan; zühd, vera, takva, ibadet, nefse muhalefete titizlikle devamlılık göstermesi ile gerçekleşir. Müminlerin hepsi Rahman’ın dostlarıdır. Allah katında onların en keremli olanı en çok ibadet eden ve Kuran’ı en çok okuyup tabii olanlarıdır. 

Allah Cc. Müminlerin dostudur. Müminlerin arkasındadır. Müminleri görünür görünmez ordularıyla destekler. Kulunun tevbe etmesi ve namazla kendisine yönelmesinden hoşnut olur. Mümin bir günah işlemesinden dolayı cenabı hak öfkelenir ve gazap eder. Kainata sığmam inanan müminlerin kalbine sığarım hitabı ben onlara şah damarından daha yakınım demektedir bu durumda O bize her bakımdan daha yakındır. Salih bir amel işlediğinde kuluna, 1-10, 1-700 veya sınırsız sevap yazar. Günah işlediğinde günahın yazılmasını erteleyip kulunun tevbe ile sadaka arınması için günahının yazılmasını geciktirir kul tevbe etmez ise günahını 1-1 olarak yazılır. 

Bu şekilde Allah kulunun derecelerini yükseltip onu affeder. Bunlar müminler içinde Allah Cc. en yakın ve en değerli olan kimselerdir. Biz onlara Cenabı Allah’ın evliyası veya velisi demekteyiz. Onların insanlar içerisinde taatleri ve tabi olmakta ileri olmaları ile Allah indinde daha da kıymetli olmuşlardır .

Allah Şerri Diler Mi?:

“Her nerede olursanız olun ölüm size yetişir, son derece sağlam kaleler içinde de bulunsanız yine kurtulamazsınız. Onlara bir iyilik erişirse “Bu, Allah’tandır” derler, bir kötülüğe uğrarlarsa, “Bu, senin yüzündendir.” derler. Ey Muhammed! De ki: “Hepsi Allah’tandır.” Bu topluma ne oluyor ki, hiç söz anlamaya yanaşmıyorlar?” Nisa: 78

Bu ayet-i kerimeden de Anlaşılacağı üzere insanların başına gelen iyi şeyler de kötü şeyleri de Allah katındandır. Allahu Teala şeride Murat ediyor ama şerre rızası yoktur. Acısıyla, tatlısıyla hayatı Allah Celle Celalühü den bilmek bizim Kader inancımızı oluşturmaktadır.

Seyyid Abdülkadir Geylani’nin iman hakkındaki görüşü:

Şeyh Abdülkadir Geylani “itikad ederiz ki iman; dil ile söylemek kalple bilmek ve azalar ile ameldir. Taat ile artar ve isyan ile eksilir. İlim imanı kuvvetlendirir ve cehalet onu zayıflatır. İman Allah’ın muvaffak kılması ile sabit kalır.”  El-gunye:1/62

Yine Seyyid Abdülkadir Geylani bir başka yerde şöyle söylemiştir:“İman söz ve ameldir. Söz bir davadır; amel ise onun şahididir. Söz surettir amel ise onun ruhudur.” El gunye: s2

Tasavvuf büyükleri ve İmamların İman Hakkındaki görüşleri:

Fudayl b. iyaz:” Bize göre iman içte ve dışta dil ile ikrar Kalp ile kabul ve gereğiyle ameldir.”

EBÛ SEVR. أبو ثور. Ebû Abdillâh İbrâhîm b. Hâlid b. Ebi’l-Yemân el-Kelbî el-Bağdâdî “ İman Kalp ile tasdik dil ile söylemek ve organlar ile amel etmektir.”  

İmam Malik:” İman söz ve ameldir

İmam Ahmet Bin Hanbel:” İman söz ve ameldir demişlerdir

Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar

Nefs