Kadiri Yolu

Vahy

Vahy 


Mukaddes kitabımız Kur'an-ı Kerim Hz. Peygambere vahiy yoluyla nazil olmuştur. Vahiy kelimesi (v-h-y) fiilinin mastarı olup lügatte gizli konuşmak, emretmek, ilham etmek, İma ve işaret etmek, acele etmek, seslenmek, fısıldamak, mektup yazmak, gibi çeşitli anlamlara gelmektedir. 


Vahy; gayri ilahi ve ilahi olmak üzere iki kısma ayrılır. 


Gayri ilahi vahy 


İlahi olmayan cinni ve insanlar arasında cereyan eden vahye denir. Zekeriya Aleyhisselam kavmine “Zekeriya bunun üzerine mabetten çıkıp milletine: "Sabah akşam Allah'ı tesbih edin" diye işarette bulundu.” Meryem-11 burada İma ve işaret etmek manasındadır. Şeytanın şeytana vahyetmesi gibi “Üzerine Allah'ın adının anılmadığı kesilmiş hayvanları yemeyin, bunu yapmak Allah'ın yolundan çıkmaktır. Doğrusu şeytanlar sizinle tartışmaları için dostlarına fısıldarlar, eğer onlara itaat ederseniz şüphesiz siz müşrik olursunuz.”  Enam-121 burada vahiy de fısıldamak ve gizli konuşmak anlamındadır. 


İlahi vahy:


1- Cansız arza ve semaya hitaben vaki olan vahiyler; İşte o gün, yer, Rabbinin ona vahyetmesiyle kendi haberlerini anlatır.” Zilzal-4-5.  Böylece onları, iki günde yedi gök olarak yarattı ve her göğe görevini vahyetti. Ve biz, yakın semâyı kandillerle donattık, bozulmaktan da koruduk. İşte bu, azîz, alîm Allah'ın takdiridir.”  Fussilet-12 Buradaki vahiy kelimesi emretti manasındadır. 

2- Canlılardan Bal arısına vaki olan vahiy; Rabbın bal arısına da şöyle vahyetti: dağlardan ve ağaçlardan ve kuracakları köşklerden göz göz evler edin. Sonra meyvaların hepsinden ye de, Rabbinin (sana) kolay kıldığı yollara gir, diye ilham etti. Onların karınlarından renkleri çeşitli bir bal çıkar ki, onda insanlar için şifâ vardır. Şüphesiz ki bunda düşünen bir millet için, büyük bir ibret vardır.” Nahl-suresi 68-69. Buradaki Vahiy kelimesinin ilham manasında kullanılmıştır. Buna İslam'da fıtri ilham da denilir. 

3- Meleklere hitaben vaki olan vahiy; Rabbin meleklere, "Ben sizinleyim, inananları destekleyin" diye vahyetti. "Ben inkar edenlerin kalblerine korku salacağım, artık vurun onların boyunları üstüne, vurun her parmağına" dedi.” Enfal-12 

4- İnsanlardan Hazreti İsa'nın havarilerine ve Hazreti Musa'nın annesine hitaben vaki olan vahiyler; Burada geçen vahiy kelimesinin Havarilere, "Bana ve peygamberime inanın" diye bildirmiştim, "İnandık, bizim müslimler olduğumuza şahid ol" demişlerdi.” Maide-111 manası ima veya emir mahiyetini taşımaktadır. 

5- Allahu Teala tarafından peygamberlerine ve bilhassa Hz. Muhammed'e Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e ulaştırılan vahiydir; Fakat onlardan ilimde derinleşmiş olanlar ve mü’minler, sana indirilene ve senden önce indirilene iman ederler. O namazı kılanlar, zekâtı verenler, Allah’a ve ahiret gününe inananlar var ya, işte onlara büyük bir mükâfat vereceğiz.” Nisa-162, “Allah bir insanla ancak vahiy suretiyle veya perde arkasından konuşur, yahut bir elçi gönderir; izniyle, dilediğini vahyeder. Doğrusu O yücedir, Hakim'dir.”şura-51 “Biz de Mûsâ’ya, “Elindeki değneğini at” diye vahyettik. Bir de ne görsünler o, onların uydurduklarını yakalayıp yutuyor.” Araf-117 “Mûsâ’nın annesine, “Onu emzir, başına bir şey gelmesinden endişe ettiğinde onu nehre bırak. Korkup kaygılanma. Biz onu sana geri döndüreceğiz ve onu peygamberlerden biri yapacağız” diye vahyettik.” Kasas-7


Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar

Nefs