Kadiri Yolu

 

ÇOCUKLARIMIZA İMAN ESASLARININ ÖĞRETİMİ

ÇOCUKLARIMIZA İMAN ESASLARININ ÖĞRETİMİ


İman; Allah’ın varlığına, birliğine, bütün isim ve sıfatlarına, Hz. Muhammad (ﷺ) ’in O’nun kulu ve elçisi olduğuna, Allah’tan gelen ve Cebrail (as) vasıtasıyla Hz. Peygamber(ﷺ) 'e vahyedilen bütün haberlere tereddütsüz inanıp, bunların hak ve doğru olduğunu içtenlikle kabul etmektir. 

Çocuklara iman esaslarının öğretiminde imanın tarifinde kullanılan anlatımın açılımını güzel örneklendirmelerle yapma yolunu tercih etmelidir. Tarifte geçen Allah'ın varlığının, birliğinin, bütün isimlerinin ve sıfatlarının onların anlayacakları şekilde örneklendirmelerle Allah-kainat-insan arasındaki ilişkiyi, basitten karmaşığa doğru kavrayabilecekleri, iman esaslarının öğretimi başlanmalıdır. 

Hz. Peygamber (ﷺ) ’in elçilik vazife ve Cebrail (as) ile olan diyalogları güzel örneklendirmelerle anlatılmalıdır. Vahyin taşıyıcı ve vahye muhatap olan Hz. peygamber(ﷺ)  tanıtılmalı özellikle çocuklarla olan ilişkilerini işlemelidir. Hz. Peygamber(ﷺ)  her fırsatta çocukların tazecik kalplerine İslam inancını yerleştirmek için çabaladığını, hatta ilk konuşmaya başlayan çocuklara dahi imanla ilgili kelimeleri ve cümleleri tekrarlatırdı.  

Bu kelime ve cümlelerden bazıları şunlardır: 

“Hamd O Allah’a olsun ki, O ne bir çocuk edinmiştir, ne de mülkünde bir ortağa sahiptir.” İsra 17/11

“Allah’tan başka ilah yoktur.” Bakara/163  Abrurrezzak, 4/334.

“Allah’a inandım tağutu reddettim.” İbn Ebi Şeybe 1/348.

Hz. Peygamber (ﷺ) ’in, çocuklara iman esaslarını öğretmeye çalıştığı yukarıdaki ifadelerden anlaşılacağı gibi, konu ile ilgili şu uygulamalarından da anlaşılmaktadır. Hz. Peygamber (ﷺ) , yeri ve zamanı geldikçe küçük çocukları da iman etmeye çağırmıştır. Nitekim henüz ergenlik yaşına gelmemiş İbnu Seyyad’a “Benim Allah’ın elçisi olduğuma şehadet eder misin?” diyerek, bu çocuğu iman edip Müslüman olmaya çağırdığını(Buhari, Cihad 182; Tirmizi, Fiten 63.), 

Kendisine hizmet eden Yahudi bir çocuk hastalanınca, onu ziyarete gittiğini ve bu esnada onu İslam’a davet ettiğini, çocuğun da babasından izin alarak Müslüman olduğunu (Ebu Davud, Cenaiz 5) rivayetlerden öğreniyoruz. 

Hz. Peygamber (ﷺ)  çocuklara iman esaslarını öğretirken, iman esaslarını kabule çağırmanın yanında, onların zamanla ilerleyen yaşlarına göre Allah’a olan imanlarını güçlendirecek ve fikri temel bulacak uygulamalara da başvurduğunu görmekteyiz. Bu manada on üç yaşına kadar Hz. Peygamber(ﷺ) ’in yanında kalan Abdullah b. Abbas’la aralarında geçen şu konuşma dikkat çekicidir: 

Bir gün Peygamberimiz devesine binmiş, ben de onun terkisindeyim. Bana şöyle buyurdu: 

- “Abdullah! Öncelikle sana şunları söylemek isterim. Genişlik zamanında kendini Allah’a sevdir ki, O da seni sıkıntılı zamanında sevsin. Allah’ın emir ve yasaklarına önem ver ki, Allah da sana önem versin, seni gözetsin. Allah’ın hakkını gözet ki, O’nu yanı başında bulasın. Bir şey istediğin zaman Allah’tan iste. Yardım dilediğinde Allah’tan dile... Şunu bil ki bütün varlıklar elbirliği ile sana zarar vermek isteseler, Allah’ın takdir ettiğinden başkasını yapamazlar. Kaderi yazan kalemin işi bitmiş, yazılanlar ise kurumuştur. Bilmiş ol ki, Allah’ın yardımı ancak sabredenler içindir ve her zorlukla beraber mutlaka bir kolaylık vardır.” ( Tirmizi, Kıyamet 60.) 

Dikkat edilirse yukarıdaki hadiste Hz. Peygamber(ﷺ) , iman esaslarının yanında, bu imanın nasıl olacağı, özellikle Allah’a imanın nasıl algılanması gerektiği konusunda ve Allah ile kurulacak ilişkinin hayata nasıl yansıyacağı hususunda özlü ifadelere yer vermektedir. Bu da bize, çocuğun gelişimine paralel olarak iman esaslarının detayına inilebileceği hakkında yol göstermektedir. Bütün bu anlatılanlardan Hz. Peygamber(ﷺ) ’in çocuk eğitiminde, iman esaslarını öğretmeyi hedefleri arasına aldığını söyleyebiliriz. 

Dolayısıyla günümüzde de, çocukları eğitirken bu hedefi gözden uzak tutmamamız gerekir. Hz. Peygamber(ﷺ) )’in gösterdiği bu hedefi gerçekleştirmek, her anne ve babanın yanı sıra dini misyon taşıyanların çocukları yetiştirmede dikkat etmeleri gereken önemli bir görev olarak görmeleri gerekir.

Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar