Kadiri Yolu

İlim Öğrenmenin Fazileti


İlim Öğrenmenin Fazileti


وَمَٓا اَرْسَلْنَا مِنْ قَبْلِكَ اِلَّا رِجَالًا نُوح۪ٓي اِلَيْهِمْ فَسْـَٔلُٓوا اَهْلَ الذِّكْرِ اِنْ كُنْتُمْ لَا تَعْلَمُونَۙ


“... Eğer bilmiyorsanız bilgi sahibi olanlara sorun.” Nahl/43


وَمَا كَانَ الْمُؤْمِنُونَ لِيَنْفِرُوا كَٓافَّةًۜ فَلَوْلَا نَفَرَ مِنْ كُلِّ فِرْقَةٍ مِنْهُمْ طَٓائِفَةٌ لِيَتَفَقَّهُوا فِي الدّ۪ينِ وَلِيُنْذِرُوا قَوْمَهُمْ اِذَا رَجَعُٓوا اِلَيْهِمْ لَعَلَّهُمْ يَحْذَرُونَ۟


“Bununla beraber müminlerin hepsinin birden topyekûn savaşa katılmaları uygun değildir. Her kabileden bir kısım insanlar da din ilimlerinde derinleşmeli ve kabileleri savaştan dönüp gelince onları uyarmalıdır ki, böylece Allah'ın azabından sakınırlar.” Tevbe/122


اَمَّنْ هُوَ قَانِتٌ اٰنَٓاءَ الَّيْلِ سَاجِدًا وَقَٓائِمًا يَحْذَرُ الْاٰخِرَةَ وَيَرْجُوا رَحْمَةَ رَبِّه۪ۜ قُلْ هَلْ يَسْتَوِي الَّذ۪ينَ يَعْلَمُونَ وَالَّذ۪ينَ لَا يَعْلَمُونَۜ اِنَّمَا يَتَذَكَّرُ اُو۬لُوا الْاَلْبَابِ۟

“Yoksa o, gece saatlerinde kalkan, secdeye kapanıp, kıyama durarak daima vazifesini yapan, ahireti hesaba katan ve Rabbinin rahmetini uman kimse gibi olur mu? De ki: "Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?" Ancak temiz akıl sahibi olanlar anlar.” Zümer/9

“İlim için bir yola koyulan kimse, dönünceye kadar Allah yolundadır.” Tirmizi, İlim, 2.

Osman İbni Affan (ra. anh)'den rivayet edildiğine gö­re, Rasûlullah (ﷺ) şöyle buyurdu: "Sizin en hayırlılarınız, Kur'an'ı öğrenen ve öğretenlerinizdir." (Buhârî, Fezâilü'l-Kur'an 21.)

“Kim ilim öğrenmek için bir yola koyulursa, Allah onu cennete ulaştıracak bir yola koyar.” Ebu Davud, Tirmizi, İbni Mace ve İbni Hibban hazretleri, Ebu Derda ile Ebu Hüreyre’den rivayet edilmiştir.

“Gerçekten melekler iyi mi öğrenenin yaptığı işten razı oldukları için kanatlarını onun yoluna döşerler.” İmam Ahmet b. Hanbel, İbni Hibban ve hakim, Safvan’dan

“Bir gün gidip de ilimden bir kısım öğrenmen, 100 rekat namaz kılmandan daha hayırlıdır.” İbni Abdilber, Ebuzer’den rivayet edilmiştir.

Ebû Hureyre (ra. anh) 'den rivayet ettiğine göre, Rasûlullah (ﷺ) şöyle buyurdu: "Bir cemaat Allah'ın evlerinden bir evde toplanır, Allah'ın kita­bını okur ve aralarında müzakere ederlerse, üzerlerine sekînet iner, onları rahmet kaplar ve melekler etraflarını kuşatır. Allah Teâlâ da o kimseleri kendi nezdinde bulunanların arasında anar." (Müslim, Zikr 38.)

“İnsanın elinden öğrendiği bir bölüm, Onun için dünyadan ve dünya içinde bulunanlardan daha hayırlıdır.” İbni Abdilber ilim bahsinde; İbni hibban da ravza-i ukala adlı kitabında Hasan'dan rivayet etmişlerdir.

“İlim Çin'de dahi olsa arayınız.” İbni Adiyy ve Beyhaki, Enes'ten ve Taberani'de İbni Mesud ile İbn Abbas'tan rivayet etmişlerdir.

“İlim öğrenmek her müslümana farzdır.” İbni Adiyy, Beyhaki ve Abduller, Ebu Atika yoluyla rivayet etmişlerdir.

“İlim, bir takım hazinelerdir. Bu hazinelerinin anahtarları da sorulardır. Dikkatli olun da sorunuz; Çünkü bu sorma işinden dört kimse mükafat tanır: Soran kimse, cevap veren Alim, dinleyen ve bir de bunları seven adam.” Ebu Naim Hilye’de

“Cahilin, cehaleti üzere susması uygun düşmediği gibi, alimin de ilmi üzere susması ve onu saklaması uygun değildir.” Kut sahibi rivayet etmiştir.

Ebu Derda radıyallah buyuruyor ki: “İlimden bir mesele öğrenmek, bana gece ibadet etmekten daha sevimlidir.” Yine buyuruyor ki: “ Hoca ile talebesi, hayırda ortaktırlar. diğer insanların sivrisinek kanadı kadar hayırları yoktur. Ya Alim ol, ya ilim öğrencisi ol veya dinleyici ol; bunlardan başkası olma ki, helak olursun.”

Hz. Ömer radıyallahu anh “Gecesini ibadetle, gündüzünü oruçla geçiren bin ibadetçinin ölümü, helal ile haramı bilen bir alimin ölümünden daha ehvendir.”

İmam Şafi: “ İlim öğrenmek, nafile ibadet etmekten daha makbuldür.”

Müslümanın bilgiden yoksun kalması veya kendisini yoksun bırakması cehalettir. İlim için nefes alacağımız evimizde bir köşe oluşturmak bizim için çok önemlidir. Dünyayı ve dinimizi dostunu ve düşmanını tanımanız, ahiret saadeti için kitapla olan soğukluğunuzu gidermeniz gerekir. Kur'ân-ı Kerîm'in tefsiri yanında hadis-i şerif okumaları yapılmalı, sireti nebi kitapları okunmalı, dört mezhebin islam fıkhı okunmalı, Tasavvufi ve edep ile alakalı kitaplar okunmalıdır. Kitabın karşısında oturduğunuz zaman onun yazarının birebir karşısında oturuyormuş gibi olun. Bulunduğunuz yeri medreseye ve ibadethaneye çevirmek evladlarınız içinde yararlı olacaktır.

Resûl-i ekrem (asm) Efendimiz bunu ne güzel ifade eder:"Allah kime hayır dilerse onu din ilminde derinleştirir."

"Âlimler peygamberlerin varisleridirler."

"Âlimler halk arasında Allah'ın güvenilir kullarıdırlar."

İnsanların Allah dinini unuttukları zaman bilim insanları insanlığın hem dünyasını, hemde ahiretini mahvederler. Allah'ın dini unutulmadan yapılan ilim hakiki ilimdir. Bu Allah'a giden yolun en doğrusudur.




1 Yorumlar

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Yorum Gönder

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar

Nefs