Kadiri Yolu

Kainat ve İnsan


İnsan ve kainat hayret edilen sırlı bir varlıktır. İnsanın keşfetmeye çalıştığı ama yetersiz kaldığı birçok konu başlığıyla dolu dünya ve kainat. Böyle bakıldığında tam anlamı ile keşfedemediğimiz dünya bizi hayrete düşürücü katmanlardan ve hayatı sürdürme döngüsü ile sırlı olan insan için yaratılmıştır. 

“O Allah ki yeryüzünde ki şeylerin hepsini sizin için yarattı sonra  göğe yönelip onları da yedi kat Gök olarak düzenledi o alimdir.” Bakara-29

“Hoşça bak zâtına kim zübde-i âlemsin sen Merdüm-i dîde-i ekvân olan âdemsin sen” (Şeyh Galip, 1757-1799) 

“Ey insan evladı! Kendine saygıyla/hürmetle yaklaş; çünkü sen kâinatta yaratılmışların özü/göz bebeği olan insansın.”

İnsan kainatla ilgili biraz bilgi edinmeye başlayınca dehşete düşmeye başlar. Yerler, gökler, güneş, yıldızlar, gezegenler ve bunların içinde hayat verdiği tüm yaratıklarına Allahu Teâlâ'nın yaşam sunduğu “varlık âlemi”.

İlmî olarak evrende milyarlarca galaksi vardır. Samanyolu galaksisi  de bunlardan biridir. Den yapılı kızgın bir gaz kütlesi olan Güneş de Samanyolunu oluşturan milyarlarca yıldızdan biridir. Çapı 1.393.000 km. olup dünyamıza uzaklığı 149.600.000 km. dir. Güneşin ışığı bize sekiz dakikada ulaşmaktadır. İri bir gaz fırınına benzetilebilecek olan Güneş, saniyede 600 milyon ton hidrojeni helyuma dönüştürür. Yani bir saniyede binlerce hidrojen bombası patlamakta, hidrojen atomları helyum hâline dönüşmektedir. Güneş sistemi, henüz sayısı tam netleşmemiş gezegenlerden oluşmaktadır. Bunlardan iç gezegenler grubunda; Merkür, Venüs, Dünya ve Merih bulunmaktadır. Bundan sonra Asteroidlerin doldurduğu bir boşluk yer alır. Daha sonra da; Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün ve Plüton'dan oluşan dış gezegenler grubu bulunur. 

Güneş küçük bir yıldızdır dünyaya yakın olduğundan büyük görünür. Güneşten daha büyük yıldızlar vardır. Dünyamıza çokça uzak yıldızlar vardır ki, ışıklarının bize gelmesi için aradan yüzyıllar geçer. Bizim samanyolumuzun komşusu Andromeda Nebula'sının kütlesi milyarlarca güneş kütlesine eşittir. Çapı ise 60 bin ışık yılıdır.

Milyarlarca yıldızdan her birinin ayrı ayrı gezegenleri ve uyduları bulunduğu göz önüne getirilirse bir galakside trilyonlarca gök küre olduğu söylenebilir. Yalnız Palamar'daki Hale teleskobunun görüş alanı içinde bir milyar Nebula olduğu düşünülürse evrenin büyüklüğü hakkında az çok fikir sahibi olabiliriz.

Evrende her şey hareket halindedir. Ancak yıldızlar galaksileri ile, uydular da yıldızları ile birlikte döndükleri için birbirlerine olan mesafeleri ve sistem içindeki yerleri pek değişmez. Güneş de kendi ekseni etrafında, bütün gezegenleri ve uyduları ile birlikte Samanyolu etrafında ve ayrıca, Samanyolu ile beraber evrende dönmektedir. Sınırlı bir bilgi olarak önümüzde durmakta olan kainat ve insana hayretle ve muhteşem bir sistem olarak bakılmaktadır. Bu galaksilerin geçiş kapılar vardır, bu kapılar farklı yerlerde uzaklıklarda bulunur. Bunlar diğer galaksilere geçiş kapılarıdır. İnsan ve  Cin bu galaksilere ulaşacak gücü bulamayacak ve kendi samanyolunda kısıtlı alanlarda kalacaktır. 

Hiç şüphesiz bu uçsuz bucaksız kâniat, Yüce Allah'ın eseridir. Evreni, evren içinde galaksileri, galaksiler içinde samanyolunu; Samanyolu içinde yıldızları, yıldızlar içinde güneşi ve diğer gezegenlerle birlikte dünyamızı; dünyamız içinde dağları, denizleri, nehirleri, ormanları, bitkileri, hayvanları, ormanları, bitkileri, hayvanları ve insanları yaratan yüce bir Rab vardır.

İnsan ve kainat sırrı üzerinde tefekkür edilmesi ve bilimsel araştırmalar yapılması gereken bir sahadır.

Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar

Nefs