Kadiri Yolu

 

İnsanı İnsan Yapan Nedir

İnsanı İnsan Yapan Nedir?


Bismillahirrahmanirrahim 

Güzelliklerle süslenmiş gözümüzün ve gönlümüzün hoş olacağı büyük ve yarı açık bir Ceza evinde yaşamaktayız. Bu yarı açık ceza evine insanın düşmesinin sebebi nedir diye bir soru sorulmuş olsa derim ki Adem (As)’dır. Nedeni Havva annemizin yaptığı hataya ortak olmaktı. 

Sınırsızca nimet, vakte mahkum olmayan bir ömür, arzu edilenin anında gerçekleştiği bir ortam, İnsandan istenilen ise bir ağaca yaklaşmamaktı. Sakınılması gerekenden uzak durmayınca, şeytanın hilesi ile bütün nimetler kaybedildi. Amacımız suçlu aramak değil tabi ki o kaderdi önemli olan şey bu seyri anlamak ve murat edilenin ne olduğunu kavramaktır.

İnsanın varoluş gayesi Allah’a kulluktur. İnsan ancak kendini Rabbine teslim ederse kurtuluşa erer. İnsanı insan yapan nedir o zaman? Buna yanıt aranması gerekmiyor mu? insan nasıl arzu edilen bir yapıya sahip olabilir?

İnsanın kendisine sunulan bu yaşam diliminde neye ihtiyaç duyar? Neyi arzular? zaafları nelerdir? tutarlı ve güçlü tarafları nelerdir? Aynı zamanda kendisine nasıl davranması gerektiği meziyetlerin ve vücutsal yapısının kaldırabileceği şeylerin neler olduğunu bilmesi cismani yapının anlaşılmasını bir nebze sağlayabilir. Bilimsel ve ilmi gelişim insanın kemale ermesi yolun bir taraflı yönüdür.  

Sadece insanın gerçekte ihtiyaç duyduğu şey nedir? Onun yaşamasındaki gaye ne olmalıdır. Bir başarı grafiği elde etmek, tek olmak mı acaba? Herhalde bu olmasa gerek. Dünya hayatında ortaya koyduğumuz yaşam tarzı ve inanca göre ilerisi şekillenecektir.  

Siz hayatınıza, Allah’a iman ve ilimle değer katarsanız değer bulursunuz. Ümitsizliğe düşmek, buhranlar altında ezilmek, sorunlarınızın çözümü için aranan tüm yollar sizi bir yöne getirir. Hayatınız Allaha imanla şekillenmişse hayatınız anlam kazanır. Sorunlar, sıkıntılar, ümitsizlik ve vb. tüm ruhsal çöküntüler size zarar veremez.

Hayvanlarında havasından, suyundan ve diğer cinsinden istifade ederek  yaşadığı bu hayatta insanı farklı kılan şey cüzide olsa özgürlüğünüzdür. Bu özgürlük sizi yanlışlıklara sevk etmemeli kardeşlerim. Sonunda toprağa girecek olacak bir bedene sahipsiniz. Ecele yenik düşüp toprak olacaksınız. İnsanların yaşam alanlarında hayvanlar gibi çiftleşenler ve onlara akıllarınca destek verenler yaptıklarının farkında olarak mı bu insana yakışmayan olaylara destek verirler. 

Deve kuşunun yaptığı gibi başını kuma gömüp affedersiniz ama kıçı dışarda kalınca saklandığını sanan bönlerden olmamalı. Bunlar içlerindeki hayvansal dürtülerini bastıramayan ve toplumun başı bozuk ilkesiz ve ahlaktan yoksun bir hayat tarzını bu gibi olaylarla ortaya koyan kimselerdir. Ortalık bu çakallarla dolu.  

Kardeşlerim İnsan olabilmenin yolu, Allah'a iman ve Resulullah(Sav)'ın sünnetine tabi olmak, ilimle donanmak ve insanlık için faydalı işlere imza atmak olmalı, en önemlisi bunları yaparken nefsi bir terbiyeden geçerek bu yola girmek insanı insan yapacaktır. Dünyaya olan düşkünlük, dini yapıdan uzak hayat tarzı insan olma vasfının kaybolmasına yol açacaktır. 

İnsan şu dünya hayatında sebepsiz yere gelmediği aşikardır. Bu fani aleme bizi gönderen bir gücün olduğunu bulan kişi iman etmiş demektir. İşte bu kişi için zaman değerlidir. Hayat o zaman onun için anlam kazanır. Hayatına bir anlam yüklenmiş olur. Her gün onun adını zikretmek, onunla huzur bulmak, O'na dertlerini, sırlarını açmak, işlediğin hataların itirafını yapmakla af dilenmek sizi daha çok güçlü ve dinç tutacaktır.

Muhasebe yaparak kendimizi sorgulayalım, kendimize vakit ayıralım, doğrunun hayatımızla değer bulması için neler yapabilirimi tefekkür edelim. Kötülerin ve iyilerin mücadelesinde mazlumlar olacaktır. Hayatınıza anlam katacak duruşu iyilikten yana inançla ortaya koyun riyakar olamayın. 

İnsanların gerçekte sıkıntılarına çözüm bulmak istiyorsanız görevlerinizi ve kendinize karşı olan sorumluluklarınızı, Allah’a karşı olan sorumluluklarınızı unutmayınız ki, yeri geldiğinde yapılması gerekenden kaçmazsınız.

Kainatın yaratılışı tesadüfi değildir. Tesadüf olmayan bu hayat size insan olma gerçeğini kazandırmalıdır. Bu gerçeği görmemezlikten gelmek kişinin bahtsızlığıdır. 

İnsanı insan yapan Allaha kulluktur. Bu bilince ulaşmayı Allah hepimize nasip etsin. Ne mutlu hayatına Allah’la CC ve Resullah SAV’le değer katanlara.

Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar