Kadiri Yolu

Receb-i Şerifin Fazileti

Receb-i Şerifin Fazileti 

İkrime'nin (rahmetullahi aleyh) İbn-i Abbas'tan (radıyallahü anhüma) onun da Resûlüllah'tan ( صلى الله عليه و سلم) bildirdiği hadis-i şerifte: «Receb, Allahü teâlânın, Şaban benim ve Ramazan ümmetimin ayıdır» buyuruldu. Mûsâ bin İmran'ın Enes bin Mâlik'ten (radıyallahu anhüm) bildirdiği hadis-i şerîfte: «Cennette bir nehir vardır. Ona Receb denir. Sütten beyaz, baldan tatlıdır. Receb ayında bir gün oruç tutana, Allahü Teâlâ kıyamet günü o nehirden su verir.» buyuruldu. Enes bin Mâlik'in (radıyallahü anh) bildirdiği hadis-i şerifte: «Cennette bir köşk vardır. Ona ancak Receb ayını oruç tutmakla geçirenler girer.» buyuruldu. Ebû Hüreyre'nin (radıyallahü anh) bildirdiğine göre Resûlüllah ( صلى الله عليه و سلم) Ramazan-ı şeriften başka aylar içinde Receb ve Şaban aylarında oruçlu olduğu beyan olunmuştur. Yine Enes'in (radıyallahu anh) bildirdiği hadis-i şerifte: «Bir kimse haram aylardan üç gün, yani perşembe, cuma ve cumartesi günleri oruç tutsa, Allahü Teâlâ ona, dokuz yüz senelik ibadet sevabı yazar» buyuruldu.

Bazıları dediler ki: Receb, cefayı terk içindir. Şaban amel ve vefa içindir. Ramazan sıdk ve safa içindir. Receb tevbe ve inâbet ayı, Şaban muhabbet, Ramazan ise karabet [yakınlık] ayıdır. Receb hürmet, Şaban hizmet. Ramazan ise nimet ayıdır. Receb ibadet, Şaban zahitlik, Ramazan ise, arttırma ayıdır. Receb öyle bir aydır ki, Allahü Teâlâ onda kat kat sevap verir. Şaban öyle bir aydır ki, onda keramet beklenir. Receb Sabıkların, Şaban Muktesid'lerin, Ramazan ise asilerin ayıdır.

Zinnuni Mısri (rahimehullah): «Receb afetleri terk içindir. Şaban taat yapmak içindir. Ramazan kerâmetler beklemek içindir. Bir kimse afetleri terk etse, tâat eylese ve kerâmet beklese, zâhidlerdendira buyurdu. Yine buyurdu: «Receb tohum ekme, Şaban sulama, Ramazan ise hasad ayıdır, ya'ni ekip suladığını biçip devşirecek bir aydır. Ve herkes ektiğini biçer. Amelinin karşılığını alır. Tohum ekmeyen, hasad mevsimi gelince pişman olur. Kötü hal üzere haşrolarak, dünyadaki zan ve kanısı değişir, aksi meydana gelir.»

Bâzı sâlihler buyurdu ki: «Yıl ağaç gibidir. Receb ayı ağacın yapraklı, Şaban meyveli, Ramazan ise, meyvesinin toplanacağı zaman gibidir, Bâzıları da, Receb Allahü Teâlâ'dan mağfirete, Şaban şefâate, Ramazan sevâbların kat kat olmasına, Kadir gecesi, rahmete, Arefe günü [Kurban bayramından önceki gün] dinin kemâle gelmesine mahsustur. Nitekim Allahü Teâlâ: «Bugün dininizi kâmil eyledim» buyuruyor.

Cum'a günü, düâ edenlerin düâlarının kabulüne, bayram günü, ateşten kurtulmasına mahsustur dediler. Mâzenî, Hüseyin bin Ali'den (radıyallahü anhüm) bildirir: Receb ayını oruç tutunuz. Zira Receb Allahü Teâlâ'dan tevbedir. Selmân-ı Fârisi'nin (radiyallahü anh) bildirdiği hadis-i şerifte: «Bir kimse Receb ayında bir gün oruç tutsa, o kimse sanki bin yıl oruç tutmuş, bin köle âzâd etmiş gibi sevâba kavuşur. Ve bir kimse Receb-i şerifte az bir şey sadaka verse, bin altın sadaka vermiş gibi sevâb alır. Bedenindeki her kılı için bin sevâb yazılır. Derecesi bin kat yükselir. Bin günâhı yok olur. Her günkü orucu ve verdiği her sadakası için bin hac ve bin ömre sevâbı yazılır. Cennette ona bin ev, bin köşk ve bin hücre yapılır. Her hücrede bin bölüm ve her bölümde çok güzel huriler bulunur.»


Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar

Nefs